|
|
IRISH-STEW czyli gulasz
irlandzki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w
kostkę. Cebulę obrać, pokroić w
krążki. Kapustę włoską i białą
oczyścić, umyć, pokroić na
kawałki. Piekarnik rozgrzać do
175° C.
W garnku układać warstwami:
ziemniaki, kawałki mięsa,
kapustę białą, kapustę włoską,
cebulę, fasolkę i marchew.
Doprawić solą, pieprzem i
kminkiem, zalać bulionem. Dodać
tyle wody, aby składniki potrawy
były przykryte.
Garnek szczelnie zamknąć.
Wstawić do piekarnika na 2
godziny. Przed podaniem
sprawdzić, czy mięso jest
miękkie, dodać masło i posypać
pietruszką.
IRLANDZKI CHLEB
Drewnianą łyżką ostrożnie
mieszamy mąkę z maślanką, na
luźne ciasto. Jeśli jest ono
zbyt gęste, dodajemy trochę
wody.
Stolnicę posypujemy mąką.
Przekładamy ciasto na stolnicę i
lekko wyrabiamy. Kształtujemy w
kulę i kładziemy na formie do
pieczenia. Lekko spłaszczamy
dłonią.
Dużym ostrym nożem nacinamy
wierzch ciasta w kształt krzyża.
Pieczemy przez 35 minut, aż się
zarumieni. Chleb jest upieczony,
kiedy drewniany patyczek wkłuty
w środek jest suchy po wyjęciu.
Kładziemy chleb na metalowej
podstawce, by ostygł. Należy go
zjeść w dniu wypieku, bądź po
ostygnięciu zamrozić.
CHAMP
Ziemniaki pokrojone w kawałki
wrzucamy do dużego garnka z
osoloną zimną wodą i
doprowadzamy do wrzenia.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym
ogniu przez 20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.
Dokładnie odcedzamy.
Do ziemniaków dodajemy por
wraz z wywarem. Całość ucieramy,
aż wszystkie składniki
wymieszają się na kremową masę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy masą ziemniaczaną na
ogrzany półmisek, podczas
nakładania ziemniaków na talerz,
zamaczamy każdą porcję w
stopionym, maśle następnie
robimy w środku masy wgłębienie,
do którego wkładamy resztę
masła.
Tradycyjne „champ” podawano
jako samodzielne danie – każdy
stołownik otrzymywał dużą miskę
ziemniaków z kawałkiem masła na
środku. Jedzący nabierali po
łyżce potrawy, poczynając od
krawędzi miski i zanurzali
ziemniaki w topniejącym maśle.
COLCANNON
Składniki:
Wkładamy 25 g masła na
patelnię, dodajemy mleko i
stawimy na średnim ogniu.
Mieszamy, aż masło stopi się i
wrzucamy posiekany por.
Zmniejszamy ogień i dusimy przez
10-15 minut, aż poru będą
miękkie, od czasu do czasu
mieszamy.
Ziemniaki pokrojone w kawałki
wrzucamy do dużego garnka z
osoloną zimną wodą i
doprowadzamy do wrzenia.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym
ogniu przez 20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.
Dokładnie odcedzamy.
Kapustę gotujemy, aż będzie
miękka. |
|
FUNDACJA KULTURY IRLANDZKIEJ, 61-765 POZNAŃ, UL. KRAMARSKA 1 T/F: +48 61 855 32 26 |
|