IRISH-STEW czyli gulasz irlandzki

Składniki na cztery porcje:
– 500 g jagnięciny,
– 200 g cebuli,
– 200 g białej kapusty,
– 200 g kapusty włoskiej,
– 200 g fasolki szparagowej,
– 200 g marchewki,
– 500 g ziemniaków,
– sól,
– pieprz,
– 1 łyżeczka kminku,
– 1,5 filiżanki bulionu,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kapustę włoską i białą oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 175° C.

W garnku układać warstwami: ziemniaki, kawałki mięsa, kapustę białą, kapustę włoską, cebulę, fasolkę i marchew. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, zalać bulionem. Dodać tyle wody, aby składniki potrawy były przykryte.

Garnek szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Przed podaniem sprawdzić, czy mięso jest miękkie, dodać masło i posypać pietruszką.


IRLANDZKI CHLEB

Składniki:
– 450 g razowej mąki,
– 250 g mąki pszennej oraz dodatkowo do posypania stolnicy,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1 łyżeczka soli,
– 450 ml maślanki (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),
– olej roślinny do smarowania formy.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C i lekko natłuszczamy olejem formę do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę razową z pszenną, sodę i sól. W środku robimy wgłębienie i nalewamy maślankę.

Drewnianą łyżką ostrożnie mieszamy mąkę z maślanką, na luźne ciasto. Jeśli jest ono zbyt gęste, dodajemy trochę wody.

Stolnicę posypujemy mąką. Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy. Kształtujemy w kulę i kładziemy na formie do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią.

Dużym ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta w kształt krzyża. Pieczemy przez 35 minut, aż się zarumieni. Chleb jest upieczony, kiedy drewniany patyczek wkłuty w środek jest suchy po wyjęciu. Kładziemy chleb na metalowej podstawce, by ostygł. Należy go zjeść w dniu wypieku, bądź po ostygnięciu zamrozić.


CHAMP

Składniki:
– 75 g masła,
– 125 ml mleka,
– 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
– 6-8 ziemniaków,
– sól,
– pieprz.


Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy masą ziemniaczaną na ogrzany półmisek, podczas nakładania ziemniaków na talerz, zamaczamy każdą porcję w stopionym, maśle następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

Tradycyjne „champ” podawano jako samodzielne danie – każdy stołownik otrzymywał dużą miskę ziemniaków z kawałkiem masła na środku. Jedzący nabierali po łyżce potrawy, poczynając od krawędzi miski i zanurzali ziemniaki w topniejącym maśle.


COLCANNON

Składniki:
– 500 g kapusty,
– 75 g masła,
– 125 ml mleka,
– 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
– 6-8 ziemniaków,
– sól,
– pieprz.

 

Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Kapustę gotujemy, aż będzie miękka.


FUNDACJA KULTURY IRLANDZKIEJ, 61-765 POZNAŃ, UL. KRAMARSKA 1     T/F: +48 61 855 32 26